Térdízületi sprain

térdízületi sprain

Látták: Átírás 1 Orvostudományi Értesítő87 1 : A sebészi kezelés fontossága a térdízületi rándulásokban irodalmi áttekintő és esetbemutató Király Ildikó1, Benedek Csaba1, Sólyom Árpád2, Băţagă Tiberiu2 Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, 1egyetemi hallgató, 2Ortopédiai és Traumatológiai Tanszék Importanța terapiei chirurgicale în tratamentul entorselor de genunchi breviar literarar și prezentare de caz The importance of surgical therapy in treating knee sprains literature review and case report Entorsele térdízületi sprain leziuni ale aparatului capsulo-ligamentar care se produc în cazul unei mișcări forțate, peste limitele fiziologice cu consecințele sale mecanice si vasomotorii.

În literatura térdízületi sprain există mai multe studii în legătură cu identificarea, diagnosticul și tratamentul acestor leziuni. Toate aceste studii pun în prim plan tratarea adecvată a leziunilor primare pentru prevenirea complicațiilor ulterioare mai grave, cum ar fi instabilitățile cronice, artroze posttraumatice sau impotențe funcționale severe.

Az úgynevezett ugrótérd igen gyakori probléma az ugró atléták közt, illetve olyanoknál, akik valamilyen aktivitás során keményen landolnak a földön. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet. Térd — sérülékeny ízület A térdsérülés meglehetősen gyakori — és nem csak a sportolók között. Az ún. A tulajdonképpeni ok a combfeszítő izomzat krónikus túlterhelése, ami nagyrészt a nem szakszerűen felépített edzés következménye.

Scopul prezentului studiu este de a sublinia importanța tratamentului chirurgical în tratarea entorselor de genunchi prin susținerea informațiilor luate din literatura universală cu cazuri clinice proprii. Prin studiul datelor prezentate în diferite surse literare și demonstrarea acestora prin cazuri clinice, am ajuns la concluzia că, pentru un tratament adecvat trebuiesc în primul rând identificate leziunile primare ale părților moi, și ulterior tratate corespunzător. Térdízületi sprain asemenea trebuie pus un accent mai mare pe tratarea din timp a leziunilor, decât tratarea complicațiilor tardive mai severe.

Cuvinte cheie: entorsă de genunchi, leziuni ligamentare, leziuni de menisc, reconstrucții ligamentare, tratament precoce. Sprains are caused when the ligaments that hold the knee joint together, are stretched beyond térdízületi sprain own capacity. There are many studies published internationally that focus on identifiing, diagnosing and treating these lesions.

All of these studies focus on adquate treatment of primary leasions in order to prevent subsequent complications like chronic instabilities, posttraumatic osteoarthritis or severe functional impotence.

The aim of our study is to underline the importance of surgical treatment in managing knee sprains by supporting the information found in international studies with our own clinical cases. By studiing data found in these studies and demonstrating them with our clinical cases, we arrived at the conclusion that for an adequate treatment one must first identify the primary soft tissue leasions and then choose a correct surgical method.

térdízületi sprain

Likewise we emphasize the importnace of treating the primary leasons, rather than treating the later, more severe complications.

Térd rándulásról akkor beszélünk, amikor az ízületi felszínek eltávolodásához társul a szalagok nyúlása, felrostozódása vagy teljes szakadása. Olyankor következik be, amikor a térdet szabadságfokánál nagyobb mozgásra kényszerítjük: hiperextenzió varus vagy valgus állással, hiperflexió és torzió.

Általában a fiatal felnőtteket érinti, és a második leggyakoribb a tibio-tarsalis rándulások után. A térd rándulásakor leggyakrabban valamilyen sporttevékenység során az ízületet térdízületi sprain szalagrendszer szokott sérülni.

9 hajlamosító tényező

Az átlag populációban az első ok szintén a sporttevékenység, ellenben itt a nem megfelelő bemelegítés és nyújtási gyakorlatok mellőzése miatt az Király Ildikó Margita - Marghita Republicii utca D7 ap. Térdízületi sprain behatásokra nemcsak a szalagrendszer, hanem a térdízület többi lágyrésze is sérülhet, így előfordulhatnak a porckorongok meniscusok szakadásai, a Hoffa-zsírtest gyulladása illetve az ízületi kapszula szakadása [26].

Az egészséges térdízület egy stabil és komplex ízület, amelynek rándulásakor mindig számolnunk kell kisebbnagyobb lágyrész károsodásokkal és ennek megfelelően mindig mérlegelnünk kell a megfelelő kezelési stratégiákat annak érdekében, hogy a betegünk a lehető leghamarabb visszatérhessen a mindennapi életéhez.

Célkitűzés A világirodalomban megjelentetett szakcikkek tanulmányozása, illetve ezek alátámasztása a marosvásárhelyi I. Ezzel próbálunk rávilágítani a műtéti kezelés és a normális biomechanika visszaállításának fontosságára a térdsérülések kezelése során. A térdízületi rándulások mechanizmusa az esetek túlnyomó többségében komplex és indirekt. Az egyik leggyakrabban leírt mechanizmus, amelyről a betegek is beszámolnak, a térd abdukciója, flexiója és a lábszár kifele rotációja, amit futballistáknál, rugbyseknél vagy síelőknél írtak le.

Ilyenkor, mivel a láb a földhöz rögzített, a csípő befele rotációba és addukcióba kerül, térdízületi sprain test súlya előre és kifele leng és a térd egy eröltetett helyzetbe kerül, mivel a tibia külső rotációba és abdukcióba, a femurral pont ellentétes irányú mozgást végez, így a belső lateralis szalag az, ami az erőt felfogja, így ez sérül leggyakrabban.

Sérülései lehetnek az egyszerü térdízületi sprain egész a teljes szakadásig 1. A térdízületi rándulások mechanizmusa: A.

💉 Laterális Collateral Ligament Sprain and Injury - Az orvosát

Biomechanikai szempontból ez az ízület támasztó csontokmozgató izmok és rögzítő szalagok szereppel is bír. Együtt nemcsak a mozgást teszik lehetővé, hanem a térd stabilitását is meghatározzák. A capsuloligamentáris rendszer a térdízületi sprain passzív stabilitását biztosítja. Súlyos esetekben a laterális szalagok mellett érintettek még a keresztszalagok, a meniscusok és a capsula is. Leggyakrabban az O Donoghue triász jelentkezik, ahol érintett a belső kollaterális szalag, elülső keresztszalag, és a belső meniscus.

  • 9 ok, amely térdízületi gyulladást okoz | Well&fit
  • Mi az oldalirányú szalagkötés LCL sérülése?
  • Ízületi fájdalom gerinc összeroppant
  • Hogyan kell élni csípőfájdalommal
  • Térd Térdízületi porckopás Az időskori térdfájdalom egyik leggyakoribb oka a porckopás.
  • Diffúz kötőszöveti betegség érrendszeri betegségeket érint
  • У нас… - Он нас сделал, - сказал Стратмор, не поднимая головы.

Ugyanitt megemlítjük továbbá a Trillat-féle pentalógiát is, ahol valamely kollaterális szalag léziójához társul mindkét keresztszalag szakadása, meniscus lézió és az ízületi capsula roncsolódása: a tractus illiotibialis és a m. A tünetek skálája változatos: fájdalom, duzzadás, bevérzés, funkcionális impotencia, bizonytalanság érzése járáskor, illetve különböző fájdalmas pontok jelenléte a lézió helyétől függően, és abnormális ízületi mozgás. A kórjóslat bonyolult lehet, ha funkcionális vazomotoros zavar áll fent, kialakulhat posttraumás 36 387 1 osteoporozis vagy krónikus ízületi instabilitás.

térdízületi sprain

Általában az evolúció a helyesen felállított ortopédiai vagy sebészi kezeléstől függ, aminek fő szempontja a szalag fiziológiás hosszának és tónusának visszaállítása, valamint a térd izomzatának megfelelő rehabilitációja és az ízület stabilitásának helyreállítása.

Ha a kezelés nem megfelelő és fennmarad az ízületi instabilitás, akkor gyakran találkozunk ezen betegeknél posttraumás porckopással [2]. A kezelés a sérülés mértékétől függ, így enyhe esetekben, amikor nincsenek varusos vagy valgusos elmozdulások, hanem csak néhány felszínes rost szakadt, vagyis a térd stabil, konzervatív kezelést alkalmazunk. Súlyos esetekben, amikor a szalagok teljesen elszakadtak vagy kiszakították a csontos tapadásukat, esetleg krónikus instabilitás áll fenn, javallt a sebészeti kezelés.

A műtéti kezelés fontosságának hangsúlyozására és illusztrálására kiemelnénk egy klinikai esetet: 36 éves férfibeteg, kórelőzményében egy 12 éve elszenvedett torziós mechanizmusú trauma. Akkor nem keresett fel orvost, otthon kezelte sérülését fájdalomcsillapító ősi ízületi kezelés és helyi hideg hogyan kezeljük a térdidegeket. A fájdalom és a társtünetek megszűntével, a beteg visszatért a normális életviteléhez.

Az előző 6 hónapban a tünetek újra megjelennek, a beteg térdtáji fájdalomról, mozgásképtelenségről térdízületi sprain bizonyos időközönkénti duzzanatról panaszkodik.

térdízületi sprain

A fizikális vizsgálat során a térdízület fájdalmas mozgáskorlátozottsága mellett fájdalmas pontok jelenléte volt tapasztalható a külső és belső porckorongok szintjén. A beteg ezúttal beleegyezik az arthroscopiás kezelésbe, amely során a következő patológiákat találjuk: a Hoffa-zsírtest hipertrófiás megnagyobbodása, reaktív fibronoduláris 2.

Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint nem szabad kétségbeesni, a fájdalom csökkenthető, a gyulladás enyhíthető. Súlyos probléma — komoly panaszok A térdet érintő ízületi gyulladására sok esetben gyanakodni lehet, a diagnózis és az ennek megfelelő kezelés azonban kizárólag orvosi vizsgálat alapján rendelhető el.

Arthroscopiás felvétel: látható a porcszövet teljes hiánya synovitis, a combcsont belső condylusán IV. Térdízületi sprain betegről lévén szó, jó gyógyhajlammal és viszonylag lokalizált elváltozásokkal, nem történt teljes térdízületi arthroplastica, hanem csak debridement, az azt követő porcfelszíni felfrissítés és Pridie-fúrások. A fúrások lényege abban áll, hogy a porcfosztott csontfelületeken létrehozott furatokon keresztül 1,5 5,0 mm a subchondralis térből ízületi bevérzések alakulnak ki.

A szivárgó vérzéssel pluripotens mesenchymális őssejtek a felszínen megtelepedve regenerátumot képeznek, amely fibrózus metaplázia útján rostos porcot kialakítva, az elpusztult csúszó térdízületi sprain helyettesítik [7].

A műtét után a beteg kórlefolyása kielégítő volt és elmondható, hogy a beavatkozást követő időszakban a panaszai megszűntek. Sajnos, a beteg fiatal korából és az elszenvedett patológiából adódóan előbb-utóbb teljes izuleti felszinpotló műtétre kerül térdízületi sprain, hiszen az elindult és folyamatban levő degeneratív elváltozásokat nem lehet megállítani, csupán lassítani és a tüneteket enyhíteni [4].

Eredmények Az enyhe sérülések esetén, amikor nincsen számottevő lágyrész károsodás, a szakirodalom konzervativ kezelést ajánl a PRICE kezelési séma szerint: Protect: óvjuk a térdet a további sérülésektől azáltal, térdízületi sprain nem terheljük és kerülünk mindenféle fájdalmat okozó mozgást.

Lehetőség szerint egy ortézis viselésével tovább csökkenthetjük a társsérülések kialakulását. Rest: pihentetés nélkül tovább terheljük a sérült térdet, ami duzzanathoz, fájdalomhoz és további lágyrész sérülések kialakulásához vezethet.

Éppen ezért a szakirodalom előírja a napig tartó pihenést, kihangsúlyozva, hogy ez a pihenés relatív pihenés kell, hogy legyen, ellenkező esetben az izmok sorvadásnak indulnak és az ízület merevvé válhat.

térdízületi sprain

Ice and Compression: a jegelés, vagy bármilyen más hideg borogatás naponta alkalommal, valamint elasztikus fáslival való enyhe kompresszió alkalmazása csökkenti a duzzanatot és fájdalmat. Elevation: a vénás visszatérés megkönnyítésével, a láb megemelése elősegíti a duzzanat csökkenését és ezáltal a fájdalom is csökken. Ez akkor a leghatékonyabb, ha a térd a szív szintje felett van, tehát ajánlott a fekvő pozí37 4 Orvostudományi Értesítő ció és a térd alátámasztása párnákkal.

Fontos megemlíteni, hogy a térdet támasszuk alá, és ne a lábat, mert ez a sérült térd merevvé válásához vezethet [16].

térdízületi sprain

Kifejezettebb lágyrészkárosodás esetén a szakirodalom a sebészi kezelést helyezi előtérbe. A műtéti technika térdízületi sprain az elszenvedett lágyrész károsodástól, illetve minden esetben fontos a megfelelő rehabilitáció annak érdekében, hogy a beteg mihamarabb visszatérhessen a normális életviteléhez. Az egyik leggyakoribb patológia - az O Donoghuetriász - sebészi kezelése esetén a belső porckorongot megvarrjuk, az elülső keresztszalagot kicseréljük vagy visszaillesztjük abban az esetben, ha a csontos tapadásával együtt szakad ki, illetve megvarrjuk a belső kollaterális szalagot és a hátsó ízületi kapszulát.

A műtétek után rögzités ajánlott 6 hétig, amit fizikai rehabilitáció követ [1, 8]. Amennyiben idült instabilitással van dolgunk, a kezelés alapját a térdízületet összetartó szalagok rekonstrukciója képezi, mivel ezen szalagokban vannak azok a mechanoreceptorok, amelyek a térd térbeli helyzetéről küldenek információt a központi idegrendszerbe.

Abban az esetben, ha a primer szalag léziót nem kezeljük megfelelően, a térd helyzetéről tájékoztató feed-back megszakad és emiatt egy koordinációs zavar impaired coordination alakul ki. Ezért manapság elfogadott, hogy a szalagsérült betegek propriocepciós képessége folyamatosan gyengül, ami hozzájárul az instabilitás fenntartásához, a mozgások beszűküléséhez, valamint a degeneratív folyamatok kialakulásához és további előrehaladásához. Mindezek kivédésére a nemzetközi irodalom első helyen említi az érintett szalagok rekonstrukcióját, és ezek közül is az elülső keresztszalag újraépítését.

Ez feltételezi egy helyettesítő oltvány graft elkészítését, amit vagy magától térdízületi sprain betegtől gyűjtünk be és ültetjük a sérült szalag helyére autograftvagy ritkább esetben donortól vett szalaggal allograft helyettesítjük az elülső keresztszalagot. Leggyakrabban és leghatékonyabban az ún.

Ezeket megfelelő előkészítéssel az eredeti elülső keresztszalag tengelye mentén rögzítjük a combcsonton és a lábszárcsonton át fúrt ízületi és hátfájáskezelés. A műtét után hétnyi rögzítést ajánlunk, ami után gyógytornára küldjük a beteget a m.

Az instabilitás fenntartásában fontos szerepet játszanak az ízületi porckorongok sérülései is, hiszen ezek tokjában, ugyanúgy, mint a szalagokban, vannak mechanoreceptorok amelyek a megfelelő feed-back mechanizmussal, és a neuromuscularis reflexek fenntartásával biztosítják a normális izomtónust és stabilan tartják a térdízületi sprain.

A porckorongok emellett az ízfelszínek egyenetlenségeit ellensúlyozzák, emiatt a szakadásuk a porcfelszínek kórós kopását, és a megfelelő kezelés hiányában a későbbi arthrosisos folyamatok kialakulását fogja előidézni.

Térd – sérülékeny ízület

Ennek elkerüléséért ajánlatos a primer sérülés idején a porckorong szakadások varrata, ami viszszaállítja a korongok folytonosságát és megelőzi a fent említett kórós szövődményeket [9, 24].

A meniscus sérülések kezelésére egy újabb lehetőség a sérült porckorong helyettesítése egy szintetikus implantátummal. Jelen pillanatban 3 térdízületi sprain van forgalomban: 2 teljes és egy, amelyik a parciális meniscectomia esetén helyettesíti az eltávolított darabot.

Emellett természetesen több típus létezik, amelyek még a preklinikai kísérletek tárgyát képezik. A szintetikus implantátumok nagyrészt két formatervezést követnek: egyik egy pórusos, felszívódó implantátumok, amelyek serkentik a sejtek proliferációját, illetve egy másik, rigid, nem felszívódó forma, amely egészében helyettesíti az eltávolított porckorongot.

A meniscus léziók kezelésének ez a formája azonban még nem annyira elterjedt, egyrészt anyagi problémák miatt, másrészt viszont a kifejlesztett protézisek preklinikai minősítésére nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. Ehhez szükséges lenne ezeknek az implantátumoknak az egyenlő mértékű tesztelése biológiai in vivo és biomechanikai in vitro szempontok figyelembevételével. Ennek ellenére eddig csak a biológiai aspektusokat vizsgálták.

Mivel a porckorongok helyettesítése szintetikus analógokkal nagyobb anyagi megterhelést jelent az egyszerű meniscectomiákkal szemben, ezért szükséges az új termékek műtét utáni hatásosságának mélyebbre menő klinikai vizsgálata és e vizsgálatok eredménye térdízületi sprain kell múlja a most elérhető terápiás lehetőségek hatásosságát [17, 22, 25, 27, 30].

Olvassa el is