Offroad utáni hegesztés

Egy dolgot senki se mondhat az offroad versenyekről, az pedig az, hogy egy veszélytelen sportág lenne.  Mindig maximális odafigyeléssel kell eljárni, és néha kegyetlen emlékeztetőt kapunk arról, hogy ez így van: jó esetben csak az autónknak lesz baja, de a legrosszabb eset mindig az, hogyha valakinek a személyében esik kár. Velem most szerencsére csak az előbbi történt meg, és egy corgon palack beszerzése és egy gyors hegesztés után minden a régi volt, de annyit megtanultam, hogy a biztonság mindennél fontosabb.

Ugyanaz a pálya, ami pár hónappal ezelőtt fogorvosi székbe juttatta az egyik távoli ismerősöm, most engem is meg tudott lepni, nem is egyszer, hanem kétszer egymás után. Mind a két alkalommal a kocsim bukóváza bánta, ami az egyik legfontosabb védelme a vezetőnek, így semmiképpen se indulhattam el anélkül, hogy rendbe tenném.

corgon palackSzerencsére a közelemben lakik egy ismerősöm, aki igen jártas hegesztésben, és bíztam benne, hogy meg tudja csinálni úgy, hogy rá merjem bízni majd a munkájára az életem – egy bukóváznál ugyanis erről van szó. Szerencsére tényleg szívesen segített is, bár mondta, hogy kicsit tovább fog tartani, mint egy átlagos munka, hisz sokkal jobb minőségre kell megcsinálni.

Szerettem volna kompenzálni, de első alkalommal nem engedte. Másodszor azonban amikor mentem, sajnálkozva mondta, hogy sajnos nem tudja most megcsinálni, mert hiányzik egy nagyon fontos kellék: egy corgon palackra lenne szüksége ahhoz, hogy meg tudja hegeszteni, mivel e nélkül hozzá se tud fogni. Én kapva kaptam a lehetőségen, és vállaltam, hogy megszerzem.

Elmondta, hogy melyik telephelyről szokta beszerezni a corgon és minden már palackot (mint mondta, gyakran van szüksége acetilén palackra és PB palackra is), én pedig hogy időt spóroljunk, személyesen elmentem érte. A sok munkáért hála egy nagyobb, 20 literes kiszerelést választottam (bár még lehetett volna 40 és 50 literes is, de féltem, hogy palackemelő nélkül azt otthon már le se tudnánk pakolni).

Visszaérve rögtön neki is láttunk a munkának, és ő elmagyarázta, miért is van szükség erre a corgon palackra. Azt tudtam, hogy egy olyan komoly szerkezetnek, mint a bukóváznak a hegesztése hatalmas odafigyelést, gyakorlatot és speciális eszközöket igényel, most azonban megtudtam, hogy ez a palack gáz az egyik ilyen dolog. Hegesztés során ugyanis a minőség javítására védőgázt alkalmaznak, ami kiszorítja a munkaterület közvetlen közeléből az oxigént és a nitrogént, és így egy védett területet keletkezik a hegesztésre használt elektróda körül.

A corgon kevertgáz, ahogy ezt a barátom beszámolójából megtudtam. Azért ugyanis, hogy a kiszorított levegő helyén tényleg egy, a hegesztéssel nem reagáló közeg legyen, nemesgázokkal kell kitölteni: pont ezért a corgonnak több, mint négyötöde argon (a maradék pedig CO2-vel van kipótolva).

A palack csatlakoztatása szerencsére simán ment, hisz kiszereléstől eltekintve ugyanilyen típust szokott vásárolni ugyanettől a cégtől. Egy műhelybe elég sokszor kellenek különböző gázok a hegesztéshez vagy a lángok táplálásához, így mint mondta, szinte mindenkinek megvan az a cég, akivel együtt dolgozik. Ő az alapján választott, hogy lehetőleg egy helyen legyen minden, amire szüksége lehet – ez egyrészről számára azt jelenti, hogy egy hozzáértő partnerrel dolgozik, másrészről pedig nem kell mindent külön helyről beszereznie.

A másik fontos szempontja, hogy ő általában, mivel látja, mikor van egy gázpalack fogyóban, és tudja, hogy mikor fogja újra használni, általában a házhozszállítást szokta választani, így mindenképpen szüksége van ilyen szolgáltatásra. A corgon palackkal is hasonlóan járt volna el, de nem számított arra, hogy váratlanul meg fogok jelenni egy újabb baleset miatt.

Végül barátom segítségének hála egy ép bukóvázzal és a corgon palackokról szóló tudással együtt térhettem haza. Nem akarok neki több kellemetlenséget se okozni, úgyhogy mostantól muszáj lesz valahogy megváltoztatnom a módszeremet abban a kanyarban, amiben mindig sikerül félrecsúsznom – de azért jó tudat, hogy van valaki, aki mindig tud segíteni, ha baj van. Valahogy ilyen érzés lehet valószínűleg neki is a gázpalack házhozszállítás.