Meniszkusz sérülés, Pocleválás, térdfájdalom, meniszkusz sérülés kezelése

meniszkusz sérülés

meniszkusz sérülés

Azonban fontos tudni, hogy a porc sérülés jelentheti a gyűrűporcok meniscus sérülését, valamint az ízületi felszínt borító üvegporc sérülését is, amit a meniscus sérülése is indikálhat. Az alábbi cikkben a gyűrűporcok sérüléseit és kezelési módját ismertetjük.

Mi az a meniscus és hol található?

meniszkusz sérülés

A meniscus gyűrűporcok a comb- és lábszárcsont találkozásánál, a térdízületen belül elhelyezkedő, két, félhold alakú, rostos porcból álló képződmény. A térd belső oldalán található a rögzítettebb C alakú medialis meniscus, a külső oldalon pedig a majdnem gyűrű alakú, lateralis meniscus foglal helyet. Fontos szerepet játszanak a térd működésében, ugyanis az alábbi funkciókat töltik be: illeszkedés javítás és térkitöltés: mérsékli a comb- és a sípcsont közti alaki különbségeket felületnövelés: elosztja meniszkusz sérülés ízületi felszínek közti nyomást erőelnyelés és transzformálás: elnyeli az ízületi felszíneket érő mechanikai sokkot stabilizálás: elősegíti a térd stabilitását Hogyan sérülhet a meniscus?

A meniscus sérülése szakadást jelent, ami súlyosabb esetekben porcleválással is járhat. Ilyen esetekben a levált darab mielőbbi eltávolítása javasolt, hogy elkerülhető legyen az ízületek meniszkusz sérülés található üvegporcok roncsolódása.

  • Lábízület kezelése vízzel
  • A térd artrózisa 2 fokos kezelési áttekintés
  • Meniscus sérülés és kezelése
  • Milyen szerepe van a meniscusoknak?

A belső medialis meniscus sérülése fordul elő gyakrabban, mert jobban rögzített meniszkusz sérülés ízületi tokhoz, így kevésbé tud kitérni és könnyebben becsípődhet az ízfelszínek közé. A meniscus szakadása akut vagy krónikus megterhelés hatására alakulhat ki.

meniszkusz sérülés

Traumás akut szakadás leggyakrabban a térdízületet érintő hirtelen, indirekt erőhatás, általában valamilyen irányú rotáció következtében jön létre. Fiatalabb korban, aktív sportolóknál fordul elő leggyakrabban, és sokszor szalagsérülés is társul hozzá.

A térd működésének animációja

A degeneratív szakadás a térdízület tartós túlterhelésének hatására alakul ki, ismétlődő mikrotraumák következtében. A rendszeres, egy helyre koncentrálódó terhelés ugyanis elgyengíti a porc állományát.

Porcleválás, meniscus szakadás Porcleválás, meniscus szakadás Meniscus szakadás? Lehet ezzel élni, azt mondják.

Előfordulása idősebb korban gyakoribb. A ható erők függvényében alábbi szakadások keletkezhetnek a meniscuson: Ép meniscus.

meniszkusz sérülés

Olvassa el is