Ha autós sport, akkor offroad dukál?

Nagyon sokáig azt sem tudtam, hogy létezik ez a kifejezés, most meg egyszerre a csapból is ez folyik. Illetve, csak hogy egészen pontos legyek, csak számomra folyik ez valószínűleg mindenhonnan, ugyanis bekerült a társaságunkba egy offroad versenyző srác, mint a barátnőm pasija, és azóta ők előszeretettel rángatnak ide-oda versenyekre. Nem számít, hogy mennyire nem érdekel, mennyire rosszul vagyok a portól, amennyiben az nem buliban vagy koncerten keletkezik, valamint hogy a nyáron már harmadjára volt napszúrásom, holott még szinte el sem kezdődött a meleg évszak. Mindig csak az lebeg a szemem előtt, hogy szegény barátnőmet nem hagyhatom egyedül, órák hosszat a pálya mellett szenvedni, a tűző napon és a dögunalomban. Pedig most már épp ideje lenne egy kicsit önző üzemmódba kapcsolnom, hogy végre valami hasznosat is kezdjek a szabadidőmben, vagy ha más nem, legalább pihenésre fordíthassam azt.

Legutóbbi verseny után barátnőm azt az ígéretet tette, hogy átjön hozzám és segít kitakarítani a lakást másnap. Erre azért volt nagy szükségem, mert a hétvégét szántam volna erre a procedúrára, de mivel újabb fontos versenyezni valónk támadt, ezért a takarítás elmaradt, én meg már majd belefulladtam a mocsokba. A hétfői fárasztó munkanap után át is jött, ahogy ígérte, és nekiláttunk a takarításnak. Hatalmas kupleráj volt, mindenütt mosni és mosogatnivalók, úgyhogy csak úgy pergett a kezeink közt a munka. De hogy ne legyen mindenféle szórakozástól mentes, kivételesen zenehallgatás és táncolás helyett beszélgetésbe fogtunk és gyakorlatilag, amíg ott volt barátnőm, be nem állt a szánk. Ami a vicces az egészben, az az, hogy az előző napi nagy zsivaj óta nem akartunk hangos dolgok létezéséről tudni, ezért mellőztük a zenei aláfestést, mindeközben a lakás egyik végéből a másikba simán végig beszélgettük a délutánt.

Leginkább olyan tartalmas dolgokról esett szó, hogy kinek mennyire jó vagy éppen rossz a munkahelye, a család mennyire hiányzik, vagy éppen nem hiányzik a napi életből, és persze a szerelmi élet, mivel az kihagyhatatlan, ha két barátnőről van szó. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy nekem nem volt ezzel kapcsolatban miről mesélni, így hát csendesen hallgattam barátnőm sztorijait. A nagy fecsegés közben valahogy előjött a téma, miszerint a friss, szinte még ropogós pasijának egy hét múlva lesz a születésnapja. Több sem kellett a káoszhoz, egy bő órára felfüggesztettük a takarítást, és vadul nekiláttunk a tökéletes ajándék felkutatásának.autósbolt

Akkor döbbentünk rá, hogy az egy dolog, hogy én nem tudok többet a srácról, mint hogy imádja az autóversenyeket, de a barátnőm, a tulajdon szerelmének is nagyjából ennyi volt az információja. Ez azért jelentősen megnehezítette a feladatunkat. Illetve, nem is biztos, hogy megnehezítette, sokkal inkább talán leegyszerűsítette, mivel beszűkítette a szóban forgó ajándékok lehetőségeit. De hát csak nem vehet neki barátnőm szülinapjára egy karácsonyfás autó illatosítót. Vagy esetleg egy adag jó motorolaj a szülinapi torta mellé elfogadható ajándék? Eszembe jutott, hogy nem messze a lakásomtól van egy autósbolt, és ha sietünk, még elcsíphetjük nyitvatartási időben, hátha az eladó tud nekünk valami hasznos tanáccsal szolgálni. Ahogy megérkeztünk, már csak pár perc volt a nyitvatartási időből, ám ennek ellenére az autósbolt eladója készségesen állt szolgálatunkra. A problémám már csak azzal volt, hogy többnyire valóban olyan kiegészítők voltak ott kaphatóak, amelyeket vagy nem illik ajándékba adni, vagy ha mégis, akkor legalább azt jó lenne tudni, hogy a kocsi milyen típusú… Két, hozzá nem értő nő, egy utós boltban…. egyenlő egy természeti katasztrófával. Hiába volt az autósbolt eladójának bárminemű segítsége, szegényt csak feltartottuk.

Az ajándék végül az lett, hogy a torta mellé barátnőm készült egy meglepetés vacsorával, egy üveg kiemelkedően jó minőségű borral, tortával, és csak hogy a sztereotípiák beigazodjanak: egy aranyos kis szélvédő dísszel, amit önszántából egy pasi sem tenne ki a kocsijában, nem hogy a versenyautójában. De az ünnepelt kitette. Innen is sok boldogságot kívánok neki!