Új autó vagy inkább napelemes rendszer?

Azt hiszem, mindenkinek eljön az életébe egy olyan pont (lehet nem is egyszer), amikor mérlegelnie kell két dolog között. Ezt most konkrétan olyan helyzetekre értem, amikor ez a mérlegelés főként a pénzen múlik. Vajon megtehetünk-e mindent valamilyen úton, módon, vagy van, amiről le kell mondanunk?

A párom él-hal az offroad túrákért, nekem viszont egyáltalán nem jön be, ahogyan azt már egy korábbi bejegyzésemben is említettem. Most pedig úgy alakult, hogy egy új autóra lenne szüksége, én azonban azt a pénzt valami másra szántam. Vajon ki tudunk egyezni? Hát remélem.

Nem olyan rég beszélgettem a barátnőmmel arról, hogy lassan már elegem lesz abból, hogy nem tudom, hogyan spórolhatnék jobban az áramfogyasztással, és mégis még mindig nagyon sokat kell fizessünk, minden hónapban. Pedig már leszoktam arról, hogy a lakás minden pontjában égjen a villany. Mosni sem mosok már annyit, mint régebben. Ha valami új elektronikai dolgot vásárolunk, külön oda figyelek arra, hogy energiatakarékos legyen. És mégis úgy érzem, hogy nem változik semmi, vagy legalábbis csak nagyon minimálisan.

A barátnőm azt ajánlotta, hogy szereljünk fel napelemes rendszert. Persze elsőre sok pénznek tűnhet, de ő garantálja nekem, hogy ennek az ára megtérül, és a későbbiekben nem lesznek ilyen problémáim, mint eddig. Eleinte kicsit ódzkodtam a dologtól, hiszen már annyi mindent megpróbáltam, és eddig semmi sem volt igazán sikeres abban, hogy kevesebb áramot fogyasszunk. A barátnőm is látta rajtam hitetlenségem, ezért este átküldött egy oldalt, és írta, hogy itt mindent megtalálok, amire szükségem van, és ha továbbra sem hiszek neki, akkor magamra vessek. Hát megnéztem, aminek a hatására szöget ütött a fejemben a dolog, hogy nekünk mégiscsak erre lenne szükségünk. Amikor ezt közöltem a párommal, akkor ő teljesen kiakadt, mondta, hogy szó sem lehet róla, mivel neki most ez a pénz egy új autóra kell. Próbáltam meggyőzni, hogy de ennek az ára majd visszatérül, és utána megvehetjük azt a kocsit, de ő nagyon makacs természet.

Pedig én már árajánlatot is kértem a napelemes rendszerre. Ugyanis ezen az oldalon a hasznos információk mellett, le is lehet rendelni ezt a napelemet, amit majd ők be is szerelnek. Lehet olvasni arról, hogy hogyan is történik ez a folyamat, mi szükséges hozzá, illetve, hogy milyen házra milyen és mekkora ajánlott. Azt hiszem, oda fogom dugni ezt a párom orra alá is, remélhetőleg, ha a saját szemével látja ezeket, akkor kicsit megpuhul és jobban fog hajlani a dologra, én ugyanis nem fogok engedni. Szerintem erre igenis szükségünk van!

napelemes rendszerVégre nem kéne azon aggódnom, hogy vajon mi lesz, ha tovább hagyom égve a lámpát az udvaron, amikor nyaranta vendégein vannak, és kint ülünk velük. Nyugodtan moshatnék és vasalhatnék, ami közben még a tv-t is nyugodt szívvel nézhetném, nem pedig azon aggódva, hogy ez ebben a hónapban mennyibe fog fájni. Nem beszélve arról, hogy olyan gyenge a biztosítékunk, hogy sokszor, ha több minden megy egyszerre, akkor az lecsapja az áramot. Ahogyan én láttam, amikor felszerelik ezt a rendszert ez a dolog is kicsit megváltozik. Ugyanis nem elég csak magukat a napelemeket feltenni a tetőre, hanem azt az energiát át is kell majd alakítani. Az erre alkalmas eszköz többek között az áram ingadozást is nagyon jól bírja, tehát tényleg megérné a számunkra ennek a felszerelése.

Harcolni fogok azért, hogy meggyőzzem a páromat arról, hogy inkább most ebbe lenne érdemes bele fektetnünk, mintsem a hobbijába, hiszen így több esélyünk van arra, hogy később mégis megoldódjon a másik dolog is. Ráadásul ez egy olyan dolog, aminek a hatását mind a ketten élvezhetjük, sőt bárki, aki meglátogat minket, míg az ő elképzelt befektetését körülbelül csak ő maga fogja élvezni.

Remélem, hogy végül sikerül megegyeznünk, és egyik dologról sem fog kelleni lemondanunk.